חוזרים לבית הספר!

חלפו השנים ובני האדם הלכו  והשתכללו.
כדי לשרוד בעולם לא היה די לדעת לצוד ולהימנע מאכילת פירות רעילים. צריך היה לדעת לכתוב, לקרוא, לצייר, לבנות בתים, לחשב חשבונות ועוד ועוד....

• מצרים העתיקה - במצרים בשנים שבין 3000 ל-500 לפני ספירת הנוצרים - לימדו כהני הדת בבתי הספר. מורים אלה לא לימדו רק דת, אלא את עקרונות הכתיבה, מדעים, מתמטיקה (חשבון) ואדריכלות (תכנון ובניית בניינים).

• יוון העתיקה - יוון העתיקה הייתה מחולקת למספר רב של ערי-מדינה (ערים שהיו עצמאיות והתנהלו כמו מדינה לכל דבר). כל עיר-מדינה כגון אתונה, ספרטה ותבאי נקראה פוליס. אמנם בכל פוליס ביוון הייתה מערכת חינוכית, אבל האופי השונה של כל עיר ועיר השפיע על דרך הלימוד ועל חומרי הלימוד.
    באתונה הושפע החינוך מאוד מתורתם של הפילוסופים סוקרטס, אפלטון ואריסטו. החברה באתונה הייתה דמוקרטית וזה הביא לפיתוח מערכת חינוכית דמוקרטית ואנושית. האתונאים האמינו שאזרח המדינה צריך לקבל חינוך כדי שיוכל למלא את תפקידיו האזרחיים וכדי לפתח את אישיותו. כל זה היה טוב ויפה, אבל לא כל האזרחים באתונה השתתפו בדמוקרטיה, רק שליש מהתושבים של אתונה נחשבו אזרחים חופשיים ורק בני האזרחים האתונאים יכלו ללכת לבתי הספר. בנות לא זכו לקבל חינוך בבית ספר ורק בנות מעטות התחנכו בבתיהן. עבדים ותושבים אחרים שלא היו אזרחי אתונה לא קיבלו חינוך בכלל.
    בספרטה - פוליס מתחרה לאתונה - המצב היה אחר. ספרטה לא הייתה דמוקרטית ונשלטה על ידי הצבא. הדבר השפיע מאוד על חינוך ילדי ספרטה. רוב החינוך של הצעירים הושקע באימונים גופניים וצבאיים. גם הבנות זכו לאימונים גופניים במסגרת לימודית כדי להכין אותן להיות אימהות לחיילים ספרטניים בעתיד.

• רומא העתיקה - כמו ביוון - רק מעטים מבני רומא למדו בבית הספר. חינוך היה רק לאלה שיכלו לשלם למורים ויכלו להשקיע את הזמן הדרוש ללימודים. ילדי העניים לא למדו בבית הספר משום שהיו צריכים לסייע בפרנסת המשפחות. החינוך לילדים לא עשירים היה לכל היותר הכשרה מקצועית שבה למדו את מה שנדרש לעתידם כסנדלרים, כנפחים או כבעלי מקצוע אחרים.
    בני העשירים למדו בבית ספר יסודי שנקרא 'אלודוס' שם הם למדו את עקרונות הכתיבה והקריאה. הבנות לא למדו בבית הספר אבל לפעמים היו להן מורים פרטיים בבתיהן. אחרי בית הספר היסודי הבנים למדו בבית ספר שנקרא 'פדגוג' (עד היום 'פדגוגי' פירושו דבר לימודי!). בפדגוגים למדו הילדים דקדוק לטיני ויווני. בשלב הבא ילדי המשפחות העשירות למדו כיצד לנאום בפני הציבור כדי להכין אותם לתפקידים בשלטון.
  • סין העתיקה - בסין, המורים היו כוהני הדת. המורים הללו לימדו קריאה, כתיבה, לימודי דת, שירה ואמנות. תלמידי בתי הספר עברו סדרת בחינות שאפשרה להם לקבל תפקידים בניהול המדינה. מעניין לדעת שאותו סוג של בחינות שהתקיימו לפני יותר מ-4000 שנה מתקיים בסין גם בימינו אנו!

קדימה     אחורה

לדף הראשי