חוזרים לבית הספר!

החינוך בישראל

ראשוני המתיישבים בארץ ישראל שלפני קום המדינה נקראו בני היישוב הישן. הם הגיעו לארץ ישראל מסיבות דתיות והתגוררו בערי הקודש - ירושלים, צפת, טבריה וחברון. החינוך במקומות הללו היה דומה מאוד לחינוך היהודי בכל רחבי העולם. הבנים למדו ב'חדר' ולאחר מכן בישיבה. רוב הבנות לא הלכו לבתי הספר ורכשו השכלה מועטה בבתיהן.

מלמד ותלמידיו בתלמוד תורה
באדיבות
אוסף התצלומים הלאומי

השנים חלפו והשינויים שחלו במערכת החינוך בעולם הגיעו גם לארץ ישראל. הוקמו בתי ספר עיוניים וגם מקצועיים אבל שפת הלימוד בהם לא הייתה עברית! בבתי ספר אחדים למדו בצרפתית, באחרים בגרמנית או באנגלית.
החלוצים שהגיעו לארץ ישראל הגיעו חדורי ציונות ואמונה בתקומת העם היהודי בארץ ישראל. לראשונה בארץ ישראל - שפת הלימוד בבתי הספר שהקימו החלוצים במושבות ובקיבוצים הייתה עברית ותכנית הלימודים כללה גם תנ'ך, ספרות ותרבות יהודית אך גם לימודים כלליים כגון מדעים, מתמטיקה, לימודי מקצוע ועוד...

כפר הנוער בן שמן - תלמידים בשיעורי חקלאות
באדיבות אוסף התצלומים הלאומי

בשנת 1913 החלו בהקמת הטכניון בחיפה, ובו ילמדו התלמידים מדע וטכנולוגיה. סביב הקמת המקום נפתח ויכוח קשה בארץ ישראל שכונה 'מלחמת השפות'. מקימי הטכניון רצו ששפת הלימוד במקום תהיה גרמנית ואילו הנהגת היישוב דרשה שבטכניון ילמדו בעברית! התקיימו הפגנות, תלמידים שבתו ומורים אף התפטרו, עד שנפלה החלטה - שפת הלימוד בטכניון תהיה עברית. השפה העברית הוכרזה כשפה רשמית בארץ ישראל.

שיעור בטכניון בשנים הראשונות
באדיבות אוסף התצלומים הלאומי

בשנים שלאחר מכן הלך וגדל היישוב היהודי בארץ ישראל. הוקמו בתי ספר רבים בערים החדשות בארץ. בקיבוצים ובמושבים שהקימו החלוצים הוקמו בתי ספר שהדגישו את התחומים שהתאימו לחיים הכפריים. פנימיות כגון בית ספר 'כדורי'  ו'בן שמן' סייעו בהכשרת דור חדש של עובדי אדמה בארץ ישראל.
עם קום המדינה אוחדו כל מסגרות החינוך במסגרת ממלכתית והוקמו שני זרמים בחינוך - החינוך הממלכתי והחינוך הממלכתי דתי.
בשנים הראשונות לאחר קום המדינה גדלה אוכלוסיית המדינה מאוד בעקבות העלייה לישראל. בערים ובעיירות רבים לא היו מספיק מורים וכך נשלחו חיילות ללמד את העולים החדשים. חלפו שנים ומערכת החינוך בישראל הפכה לאחת ממערכות החינוך הטובות בעולם!

לימודים טכנולוגיים בישראל
באדיבות
אוסף התצלומים הלאומי

בימים אלו נעשים שינויים במערכת החינוך בעקבות דו"ח וועדת דוברת.
מה אומר דו"ח דוברת? וכיצד הוא ישפיע עליכם? קראו על כך באתרון הבא.

קדימה              אחורה

לדף הראשי