חוזרים לבית הספר!

חינוך יהודי

בכל הדורות בני העם היהודי תמיד למדו, וחינוך הבנים נחשב למצווה חשובה מאוד. במהלך ההיסטוריה הבדילו החינוך וההשכלה את היהודים מאנשים אחרים שחיו בסביבתם. בשנים שבהן רוב בני האדם לא ידעו קרוא וכתוב, ידעו יהודים כבר מגיל צעיר לקרוא ולכתוב בעברית ולעתים קרובות גם בשפת המדינה שבה חיו. כתוצאה מכך היהודים עסקו במקצועות שדרשו ידע והשכלה - כגון רפואה, מסחר, אסטרונומיה, מתמטיקה ועוד.

חינוך הילדים היה בראש ובראשונה חינוך לתורה ולמצוות.
במשנה במסכת אבות (פרק ה משנה כ''א)  כתוב:

'בן חמש שנים למקרא, בן עשר למשנה, בן שלוש עשרה למצוות, בן חמש עשרה לתלמוד...'

על המשנה הזאת התבססה תוכנית הלימודים היהודית! ילדים יהודים התחילו בדרך כלל את לימודי הקריאה והכתיבה בגיל צעיר. אחרי לימוד הקריאה הילדים הקטנים היו מתחילים בלימוד התורה. כשהגיעו לגיל עשר בערך התחילו ללמוד את התורה שבעל פה (ששה סדרי משנה). אחרי שהילדים למדו את עקרונות המשנה הגיע שלב לימוד התלמוד (הגמרא). בכל גיל הילדים למדו את מה שהתאים ליכולת שלהם!

מלמד ותלמידיו בתלמוד תורה
באדיבות
אוסף התצלומים הלאומי

אבל החינוך היהודי לא היה מבוסס אך ורק על התורה. הגמרא מחייבת את ההורים ללמד את הילדים דברים חיוניים לחייהם. ההורים נצטוו ללמד את הילדים מקצוע שיפרנס אותם בעתיד ואפילו שחייה כדי להגן עליהם מפני סכנה!

כבר אלפי שנים קיימים מוסדות לימוד יהודיים. בעבר הילדים הצעירים ביותר למדו במסגרות קטנות עם מורה יחיד כמו המלמד ב'חדר' במזרח אירופה או אצל ה'מורי' בתימן. בכל קהילות ישראל הבחורים למדו בישיבות. מתי הוקמו הישיבות הראשונות? קשה לדעת אבל ישנו מדרש המספר על כך שיעקב אבינו למד בישיבה בצעירותו! לאחר חורבן בית המקדש הוקמו ישיבות חשובות ומפורסמות בבבל ולאחר מכן בכל חלקי העולם וכך עד ימינו אנו.

ישיבת ההסדר 'הר עציון'
באדיבות אוסף התצלומים הלאומי

ומה עם הבנות?
במשך דורות רבים הבנות היהודיות זכו לחינוך אך ורק בבית. בדרך כלל הבנות למדו קרוא וכתוב ומלאכות שנדרשו להן לשם ניהול בית ולחינוך הילדים. לפני כמאתיים שנה החלו לקום מוסדות לימוד לבנות יהודיות משום שהיה חשש שהבנות ילכו ללמוד בבתי ספר של הגויים אם לא יהיו בתי ספר יהודיים לבנות. במשך דורות רבים נשים לא למדו לימודי קודש מלבד סיפורי התנ'ך ולימוד מצוות, אך היום בנות רבות לומדות לימודים כלליים ולימודי קודש בדיוק כמו הבנים!

החינוך היהודי לא השפיע רק על העם היהודי. למעשה, מערכת החינוך בעולם כולו מתבססת על שתי מערכות חינוך - זו היהודית וזו של יוון העתיקה! העולם כולו למד מהיהודים כיצד לחנך את הילדים ולהכין אותם לחיים.

על חינוך בתרבויות ובזמנים אחרים - קראו בהמשך....

קדימה

לדף הראשי